LittleHijjaz. Powered by Blogger.

Wednesday, May 25, 2011

Posted by :::sweetmama::: at 12:38 AM 0 comments
Friends and buddies...
Let's read my new article on how to Wash Cloth Diapers...


BAGAIMANA SAYE MENCUCI CLOTH DIAPERS

Mencuci CD bukanlah sesukar mane yg uols gambarkan…actually very simple kalau kite betul2 memahami cara basuhan dan serbuk pencuci yg boleh digunakan. Janganla uols terlalu fikir sgt…smp berkate.”.susahla nak basuh CD ni leceh…baik pakai pampers je.. dan pakai trus buang…”…. buang segala perspektif negative jika kite betul2 sayangkan anak kita, duit kita dan alam sekitar kita..…tryla ber’CD’..
Pertama sekali anda perlu mengambil tahu tentang pencuci detergent yg boleh digunakan untuk membasuh CD. Bagi saya untuk mencuci CD, saya khaskan serbuk pencuci Pureen HAD..sbb saye dah tgk kandungannya bebas enzim, kurang buih dan tiade peluntur. PENTING!! Pastikan serbuk detergent yg uols pilih takde bahan2 berenzim, peluntur, pemutih dan pewangi  Ini untuk menjamin kualiti CD dan insert untuk tahan lebih lama dan juga daya serapan yg lebih sempurna…Kalau boleh sila gunakan PUREEN HAD. ..kalau takde pencuci serbuk murah pun ok…
Oklah…sila tgk langkah demi langkah bagaimana saye mencuci CD:
1)      Lepas anak kita pee atau poop…..ambil CD yg kotor tu letak di dalam toilet(letak dekat bhgn tepi bilik air dahulu smentara saya nak uruskan anak saye pakaikan CD yg baru)
2)      Now, langkah bagaimana nak buang poop…buang poop kat dlm mangkuk toilet…untuk lebih mudah pakai shower spray drp paip atau paip getah untuk halaan yg kuat kepada najis yg melekat pd CD. (Untuk memudahkan uols tak payah buang poop susah2..digalakkan pakai Nappi liner..so poop tu takdela melekat sgt…)


3)      After uols dah buang semua poop kedalam mangkuk tandas..bolehlah dibilas dengan air yg mengalir sehingga hilang warna dan bau.. Rutin yg sama anda lakukan jika anak anda pee..just bilas di bwh air yg mengalir sehingga yakin kencing tu dah hilang…
4)      Sediakan satu baldi kering di penjuru toilet yg ada penutup. Sesudah bilas seadanya, masukkan CD2 berkenaan dlm Dry Pail td…
5)      Oleh kerana saye ni “working mother”…takde mase nak basuh hari2 CD ni…so kumpulkan dlm 3 hari…after that masukkan semua CD kedalam mesin basuh..
6)      Untuk menjamin kualiti CD tahan lebih lama....sila gunakan laundry net….Yg Insert tu biar golek2 kat luar meanwhile yg CD tu biar kat dlm laundery net…..
7)      Maksimum CD yg biase saya basuh untuk sekali basuhan adalah sebanyak 10CD. Dan letak air dlm paras sederhana .
8)      Kemudian saya letakkan serbuk pencuci sbyk ¾ sudu cucian ke dlm basuhan, Tidak boleh letak terlalu banyak sabun kerana dikhuatiri sukar untuk membilas CD hingga hilang sabun.
9)      Oleh kerana mesin saye hanyalah semi auto, saye membuat pusingan bilas air bersih sebanyak 4 kali(Itupun bergantung,  jika masih terdapat baki sabun, saya akan meneruskan sehingga 5x bilasan…)
10)   Sesudah bilasan terakhir…Spin untuk seketika shj dan sedia untuk dijemur…
11)   Untuk menghilangkan kuman dan bacteria pd CD….saya suke menjemur CD di tgh cuace panas…pastikan permukaan CD yg bercorak tidak menghala trus ke cahaya matahari (nanti takut luntur plak warna)

Mudahkan…….semudah A B C…..

Sedikit Nota berkenaan cara cucian CD  yg saya tak sempat nak selit kat atas…

  • Saya tidak mencuci CD munggunakan tangan kerana…masa amat mencemburui saya..tak menang tangan ..lagipun kalau pakai mesin cepat sket kering compare basuh tangan..am I right??
  •   Saya tak campur CD dengan other pakaian…..Ini untuk menjamin kesucian pakaian kita..uols pun taukan makruhkan kalau kite campur adukkan najis dgn yg bersih….(eventhough CD tu saye dah bilas siap before masuk ke dlm mesin)… 
  •  Untuk CD VELCRO…sila sematkan pelekat Velcro semasa mencuci  untuk mengelakkan kotoran melekat pd pelekat VELCRO. 
  •  Untuk simpanan CD dlm DRY PAIL..hanyalah digalakkan simpan sehingga 3 hari shj…..lebih drpd tu takut berbau plak. FYI…..simpanan selama3 hari mamang tak bertahi lalat…tu yg saye suke PD CD.
  •   Jangan Rendam CD…dikhuatiri akan mengurangkan daya serapan Pd CD…lgpun CD ni tak yah rendam terus basuh dan bilas je…
  •  Utk CD yg baru beli JGn terus pakai kat baby..sila wat pre wash sekurang2 nya 3 kali sblm pakai. Pre wash ni mksd saye ialah bash dengan air biasa, perah dan jemur, dan ulang sebyk 3 kali lepas kering.. Perlu buat pre wash dulu untuk buang segala kotoran kilang pd CD dan untuk memberi kdr penyerapan yg lebih baik.



 My Baby is very happy and healthy wearing Cloth Diapers...:) 

How about yours.....???

Hurry up and make pre-order from me

Click Here to see the CD pictures



- 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Form

PLEASE PLACE YOUR ODER HERE..
Name:
Mobile Number :
Email Address:
Address :
Item code :
Pyment Method :

Create a web form here
 

Little Hijjaz Wardrobe Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez